Trbovlje

Rudarsko stanovanje na Njivi

Stalna razstava Rudarsko stanovanje stoji v avtentičnem okolju stare rudarske kolonije Njiva (Trg svobode). Zbirka skozi etnološko dediščino bivanjske kulture predstavlja in primerja dve ključni obdobji v zgodovini Zasavja: 20. leta 20. stoletja, ko so si Revirji prislužili pridevnik »rdeči« in 60. leta 20. stoletja, ko je v spremenjenih družbenih razmerah za Revirje postal relevanten termin »proletarski«. Dve posamezni zbirki ločuje ena stena in 40 let. Karakteristike prvega stanovanja iz 20. let 20. stoletja (odprto 1984) so: neometan vzidan štedilnik, leseno stranišče na hodniku in nadometna električna napeljava, kar vse je dvignilo nivo bivalne kulture nad kmečkega. Tipična so še opečnata tla v kuhinji in lesena v sobi, z apnom zbeljene stene, gredenca, metrga, aluminijaste in železne žlice, komaj kak nož, stoli brez naslonjala (»štokerli«), ptičji kletki, stenska dekoracija z vezenimi prti (»vandšonarji«), neenaki garderobni omari (»kostna«) zakonski postelji in pomožno ležišce (»rajšpetl«), »kahla«, zibelka, »singerica«, slika sv. Barbare, nekaj orodja, pleten »rajzekufer« in drugo. Značilna za to obdobje je prenaseljenost in skromna oprema, kakršno je dopuščal ekonomski položaj rudarskih družin, ki so se preživljale z eno plačo.

V drugem stanovanju iz 60. leta 20. stoletja (odprto 2003) so najbolj povedni prizidek pred kuhinjo (veranda), vodovodna napeljava v kuhinji (posledica lastne angažiranosti stanovalcev), pralni stroj, hladilnik, štedilnik na trdo kurivo in električni »koher«, kuhinjski elementi zasnovani po t.i. »švedski kuhinji«, slika J. B. Tita, radio z gramofonom in zraven kup vinilnih plošč , kavč, na katerem kraljuje okrasna punčka iz Trsta, kar govori o odpiranju mej v novi družbeni ureditvi, izboljšanem ekonomskem položaju z dvema plačama v družini in zmanjšanem številu otrok, kar je omogočalo dvig osebnega standarda.
Skupna obema stanovanjskima enotama pa je skromna kvadratura tipskih stanovanj, kakršna je pripadala rudarskim družinam: 25 m2 in 29 m2 . Skoraj vsi kosi pohištva in drobni inventar so originalni. Posebno pričevalno vrednost daje zbirkama ambientalna »in situ« postavitev.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105