Gregor Jerman

»Tu se je smrt utrudila do smrti …« SLOVENSKE ŽRTVE AUSCHWITZA

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je razstavo pripravil leta 2020 ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020, s katerim so obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz.
Dokumentarna razstava pripoveduje o več kot 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih v času druge svetovne vojne Nemci odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem. Od vseh deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, drugi pa so tam umrli.
Razstava prikazuje razvoj koncentracijskega taborišča Auschwitz in usode slovenskih žrtev taborišča; Slovencev, Judov in Romov. Predstavljena je vsaka slovenska pokrajina posebej, najprej na splošno, nato pa je dodanih več posameznih zgodb konkretnih žrtev.
Med žrtvami je bilo tudi 145 prebivalcev Zasavja, večinoma sorodnikov ustreljenih talcev in partizanov, ki so bili predvsem v letu 1942 kot neposredna posledica najhujšega nacističnega nasilja na Štajerskem v času celotne vojne deportirani v to taborišče smrti.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105