Vodstva za šole

O dejavnosti

CILJNA SKUPINA: vrtci, osnovne šole, srednje šole
DOLŽINA: 60 minut
CENA: 2 € na osebo
KRAJ: Zasavski muzej Trbovlje, Trbovlje

V TRBOVLJAH, OD 29. NOVEMBRA 2023 DO 6. MAJA 2024

»POSTREŽBA TOČNA – CENE SOLIDNE!« Trgovina v Trbovljah nekoč in danes

Razstava z besedili, fotografijami, dokumenti in raznolikimi prodajnimi izdelki iz različnih obdobij predstavlja skoraj dvestoletno tradicijo odpiranja trgovin  na ožjem območju Trbovelj, od prve znane leta 1825 v zgornjem delu Trbovelj pa do odprtja nakupovalnega centra Pilon maja 2021 na Vodenski cesti (prvotno Vode) v spodnjem delu Trbovelj.
Nazornejšo predstavo o trgovini nekoč in danes pa ponujata ambientalno postavljena tržnica, p. d. ''pl'c'', in prodajalna, ki prikazuje klasičen postrežen način prodaje, tipičen vse do uvedbe samopostrežnih trgovin (prva leta 1912 v ZDA).
Na razstavi boste tako lahko odkrivali kronološko predstavljene trgovine v času, ko so Trbovlje spadale v sklop avstrijskega cesarstva, bile sestavni del Kraljevine Jugoslavije oziroma  od leta 1945 povojne  Jugoslavije ter že več kot trideset let  samostojne Slovenije, spoznavali njihove lokacije, istočasno pa še razmere, ki so omogočale nastanek, razvoj in spremembe  trgovske dejavnosti kot ene izmed gospodarskih panog v lokalnem okolju.
Poleg navedenega pa razstava omogoča spoznavati razlike med  privatnimi (zasebnimi) in  zadružnimi trgovinami (bolj znanimi kot konzumi), ki so bile značilne za čas  do srede 20. stoletja, med  državnimi oziroma družbenimi, tipičnimi za obdobje povojne Jugoslavije, in ne nazadnje, danes nam vsem znanimi prodajalnami zasebnikov in velikih trgovskih mrež.
Pa ne samo to. Spoznali boste še  letne in tedenske sejme in  t. i. trgovino brez trgovine, pri kateri so potujoči trgovci oziroma krošnjarji, ''pičkorini'', potovke/''jajčarice'' prodali le toliko blaga, kot so ga lahko nosili s seboj. Vas zanima, kje in kako so ga prenašali, kaj so prodajali? Pridružite se nam in skupaj bomo poiskali odgovore.
Vsebine, predstavljene na razstavi, so zasnovane večplastno in interaktivno, zato so primerne  za različne starostne skupine od predšolskih otrok do srednješolcev. VABLJENI!

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105