Hrastnik

Lutke in lutkarji

Na zanimivo oblikovanem podstrešju muzeja Hrastnik stoji stalna razstava Lutke in lutkarji. Zbirka marionet in javank je dediščina amaterske kulturne dejavnosti, ki ima v Zasavskih Revirjih bogato tradicijo. Lutkovno gledališče so leta 1947 ustanovili vajenci obrtne nadaljevalne šole, vsi zaposleni pri rudniku. Tehnični vodja in režiser je postal Vili Kohne, ki je lutkovno gledališče, z nekaj letno izjemo, krmaril naslednjih trideset let. Scenarije za igre so dobili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega gledališča Maribor, trupe za lutke so izdelali sami, kostume pa so šivale šivilje iz lokalne šiviljske zadruge. Glave marionet sta izdelovala kipar Lojze Lavrič in rezbar Anton Jezovšek. Še posebej so se hrastniški lutkarji odlikovali na tehničnem področju. 
Razstavljeni fond obsega več kot 120 eksponatov nekdanjega lutkovnega gledališča, v katerem se izvrstno dopolnjujeta amaterska zagnanost in visoki profesionalizem. Med eksponati so: marionete, javanke, rekviziti in kostumi ter dokumentarno gradivo. Trinajst vitrin s scenskimi postavitvami marionet in javank ilustrira prizore iz največkrat igranih del. Razstavo dopolnjuje osem panojev, ki s slikovnim gradivom in pisano besedo zaokrožujejo zgodbo o lutkarjih in lutkah. Vez med preteklostjo in sedanjostjo, med lutkovnim gledališčem in razstavo, sta marionetni oder in oder za ročne lutke, na obeh je moč odigrati manj zahtevne prizore.

Podobo in spomine nekdanjih lutkarjev ohranja še 34 minutni dokumentarni film. Spomini na lutkovne predstave so v Hrastniku še vedno zelo živi, saj so njihove lutke in lutkarji krepko sooblikovali pisan mozaik krajevne identitete. 30 in več let aktivnega delovanja je Hrastniku zapustilo bogato kulturno dediščino, ki presega lokalne okvire.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105