Hrastnik

Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju

V prvem razstavnem prostoru prvega nadstropja, nekdanjem šolskem razredu, torej in situ, je prikaz razvoja osnovnega šolstva. V razred nas pospremi šolski zvonec, ki je bil nekoč pritrjen na poslopje osnovne šole Čeče; otroke je klical k pouku in oznanjal odmore.
Glavni poudarek razstave je na izvirni šolski opremi, učilih in ostalih predmetih, ki so spadali v šolski razred od konca 19. stoletja do 70. let 20. stoletja. Predmeti izvirajo iz šol širom Zasavja: iz OŠ Alojza Hohkrauta in OŠ Ivana Cankarja iz Trbovelj, iz OŠ Izlake in iz nekdanjih šol Čeče in OŠ Šentgotard. Zbrani so bili v zadnjih trinajstih letih ob priliki postavitev razstav ob šolskih jubilejih ali zaradi odstranitve šolskega inventarja pred podrtjem šolskega poslopja oziroma njihove prenove.
Razstavljena oprema in učila so dobili značaj uporabnega predmeta in ne le statične muzealije. Obiskovalec se z njimi laže poistoveti s časom, ki ga predstavljajo oziroma mu obudijo spomine. Ob strokovnem ogledu postane obiskovalec aktiven učenec v klopi z učbeniki pred seboj; če pa obvlada črno bele tipke, je na razpolago star harmonij, ki popestri predstavitev.
Na panojih je s fotografijami in tekstom prikazan razvoj hrastniške osnovne šole, razvoj ostalih je prikazan v katalogu Osnovno šolstvo v Revirjih, ki ga je muzej izdal leta 1992.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105