Jana Mlakar Adamič

Muzej smo vsi! ZMT 70 let

Letos obeležuje Zasavski muzej Trbovlje 70 let delovanja. Častitljivi jubilej smo proslavili z občasno razstavo, ki v kratkih očrtih predstavi naš razvoj od skromnih začetkov v Rudarskem domu Trbovlje do današnje bilance – 11 stalnih razstav na petih lokacijah. V desetletjih smo muzejski delavci pripravili 106 občasnih razstav, bili smo gostitelji 49 razstavam drugih avtorjev, spisali smo 76 samostojnih monografij oz. publikacij in sodelovali pri 87 publikacijah drugih izdajateljev. V depojih se stiskajo številni predmeti dediščine, v fototeki fotografije, razstavne prostore oživljajo mladina in odrasli, ki se udeležujejo mnogih muzejskih delavnic. Velike spremembe in predvsem veliko sprememb od leta 1951.
Kar pa je ostalo enako, je tesna povezanost muzeja z zasavsko javnostjo oz. z vami, Zasavci. Vi ste na eni strani predmet našega proučevanja, na drugi strani pa naši zvesti in dobri sodelavci, zato razstava ob 70-letnici muzeja govori vam in o vas. K sodelovanju smo povabili  zastopnike prevladujočih poklicnih skupin in dejavnosti v Zasavju ter posameznike, ki  izstopajo po svojih dosežkih, naslednike tistih, ki so na področju umetnosti, športa in kulture ponesli ime Zasavje daleč čez njegove meje.
S splošnimi zgodovinskimi orisi je predstavljenih 17 poklicev in dejavnosti ter življenjske zgodbe posameznikov, ki so ta poklic/dejavnost opravljali. Poklici so živi. Stari izginjajo, sedanji se spreminjajo, novi se rojevajo. Med izginulimi poklici v Zasavju je po novem tudi rudar. Z njim, nekdanjim sinonimom Zasavja, se naše zgodbe začnejo, končajo pa s poklicem prihodnosti – z raziskovanjem androidne znanosti. Besede smo po kanonu muzejske govorice kompleksno nadgradili s predmeti – posameznimi kosi osnovnega orodja iz naših zbirk in s suvenirji sodelujočih.  Nekaj razmišljanj o poklicnih poteh in nekaj vrhunskih poklicnih rezultatov se vrti na video posnetkih.
V zadnji sobi smo uredili približek dnevne sobe. Obiskovalci lahko udobneje poklepetajo, obujajo spomine, komentirajo, nadaljujejo razstavo s svojimi izkušnjami. To je prostor za druženje, nova snovanja in ustvarjanja.
Ob častitljivi obletnici muzeja je razstava poklon tistim, zaradi katerih smo nastali, delovali in se z novimi vizijami zagrizli v prihodnost.

Pogled na razstavo

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105