Nevenka Hacin

Ob 160-letnici steklarne v Hrastniku

Pridobivanje steklene mase in izdelava steklenih izdelkov

Ob 160 letnici steklarne v Hrastniku, jubileju, ki zasluži vso pozornost občanov Hrastnika in tudi širše, smo se v Zasavskem muzeju Trbovlje odločili, da ob finančni podpori Ministrstva za kulturo RS, Občine Hrastnik in Steklarne Hrastnik pripravimo razstavo.

Glede na trenutno situacijo (Covid) smo se odločili za razstavo na prostem. In tako vam   tokrat samo s teksti in fotografijami predstavljamo 160 letno zgodovino steklarne v Hrastniku in  več kot dvestoletno tradicijo steklarske dejavnosti v Zasavju: Zagorje  1804–1843, Trbovlje 1825–1873/85, Zagorje 1860–1928.

Na enak način pa prikazujemo pridobivanje steklene mase in spreminjajoče  načine oblikovanja steklenih izdelkov. Tu ne gre samo za  predstavitev  ročno pihane, polavtomatske in avtomatsko proizvodnje , pač pa posežemo še 'malce dlje' v preteklost, saj so steklo, kot enega prvih umetno izdelanih materialov poznali že od srede tretjega tisočletja  pred našim štetjem.  Še  več, celo prazgodovinska ljudstva so iz stekla, ki se je pojavljalo v naravi  v obliki obsidiana, t. i. vulkanskega stekla, izdelovala rezila in konice puščic.

Razstavo, ki je na ogled v Hrastniku, v Športnem parku na Logu (ob poti med Osnovno šolo narodnega heroja Rajka in stadionom), spremljata  film in publikacija Pridobivanje steklene mase in izdelava steklenih izdelkov, Ob 160-letnici steklarne v Hrastniku, avtorice Nevenke Hacin, kustosinje  v ZMT.

Pri ogledu obeh, kakor tudi na delavnicah poslikava steklenih izdelkov, pa se nam boste lahko pridružili, ko bomo muzeji zopet odprli vrata za naše obiskovalce.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105