ZMT, PMB, GMJ

Sava združuje

V Posavskem muzeju Brežice je odprta večzvrstna razstava Sava združuje, ki smo jo skupaj pripravili trije slovenski muzeji s 'Savo' v svojih imenih: Posavski muzej Brežice, Zasavski muzej Trbovlje in Gornjesavski muzej Jesenice.
Izhodiščna točka projekta je najdaljša slovenska reka in življenje, povezano z njo. Vsak muzej predstavlja svojo regijo v treh sklopih. Zasavski muzej Trbovlje jih je poimenoval
Za Savo – kjer predstavljamo regijo;
Sava vzdolžno in počez – kjer je govora o zgodovini in prometu; ter
V Savi, ob Savi – o gospodarskih dejavnostih in izstopajočih faktih.

Panoje s teksti in fotografijami dopolnjujejo razstavni eksponati. Na gostovanje v Brežice smo 'poslali' sidro Admiral, najdeno v Savi pri Hrastniku. Peter Kauzer, svetovni prvak v kajaku na divjih vodah, nam je posodil svoj zmagoviti olimpijski čoln. Dodali smo še repliko tombasa, ki je ena od večjih privlačnosti naše stalne razstave in tri umetniške slike Savske soteske – večne inspiracije umetnikov.
Z razstavljenimi predmeti, arhivskim in slikovnim gradivom, želimo sodelujoči muzeji opozoriti na pomen naše skupne dediščine in na družbeno odgovornost do naravnih virov.
Razstavo spremlja 24. stranska, brezplačna brošura Sava združuje.
Razstava bo iz Brežic, kjer bo na ogled do 20. maja 2021, potovala najprej na Jesenice, potem pa še leta 2022 v Trbovlje.
Avtorji razstave so Alenka Černelič Krošelj in Stanka Glogovič (Posavski muzej Brežice), Jana Mlakar Adamič (Zasavski muzej Trbovlje), Irena Lačen Benedičič, Zdenka Torkar Tahir, Aljaž Pogačnik in dr. Marko Mugerli (Gornjesavski muzej Jesenice)

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105