Jana Mlakar Adamič

Obrt v Zasavju: Kakršen mojster, takšno delo

Čeprav sta rudarstvo in industrija regiji pustila najmočnejši pečat in je od njiju neposredno živela večina prebivalstva, sta posredno dajala kruh tudi kmetovalcem, trgovcem in še zlasti obrtnikom, ki so s svojimi storitvami poskrbeli za potrebe zasavske populacije.
Zaradi obsežnosti teme na eni in prostorske ter finančne stiske na drugi strani je bila razstava razdeljena na sklope, v središču katerih sta obrtnik in njegova stranka. Leta 2013 je bila v ZMT postavljena na ogled prva razstava in predstavljena prva publikacija s področja obrti v Zasavju: Šušter, šnajder, mojškra. O čevljarstvu, krojaštvu in šiviljstvu ali kar se obleče in obuje. V prvi razstavi so bile zastopane tiste obrtne dejavnosti, ki so poskrbele, da so bili ljudje oblečeni in obuti. Pred drugo svetovno vojno so bili ti poklici med obrtniki tudi najštevilčnejši.
S pričujočo razstavo smo v ZMT nadaljevali serijo razstav in publikacij o obrti.
Razstava daje poudarek tistim obrtnim panogam, ki so človeka lepšale in osrečevale. Tematsko so zajete naslednje dejavnosti: brivstvo in frizerstvo, zlatarstvo, urarstvo, fotografija in slaščičarstvo. Nabor tega, kar človeka zaljša in osrečuje, bi lahko nadaljevale tudi npr. kozmetičarke, klobučarji ...

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105