Gregor Jerman

Panorama Trbovelj

V arhivu muzeja se je tekom desetletij nabralo več deset tisoč fotografij iz zasavskih krajev, različnih tematik in obdobij, vendar so bile le redke t.i. panoramske, saj je naše ozke in dolge doline nemogoče zajeti z ene ali dveh strani. Že v tridesetih letih je nastala prva »kombinirana« slika, ko so Trbovlje fotografirali z več točk in jih nato sestavili v eno. Nato je bilo narejenih nekaj helikopterskih posnetkov, ki prav tako ne morejo prikazati celotne podobe. Zato smo se odločili, da izkoristimo sedanjo tehnologijo (dron) in končno predstavimo celovit pogled na Trbovlje.
Tako je nastal sedemminutni film, ki zajema celotno sedem kilometrov dolgo dolino in se konča v savski tesni z najvišjim dimnikom. Seveda je to sedanji pogled, ki obiskovalcu pokaže trenutno podobo in orientacijo v prostoru. Film je namreč le del razstave, kjer so predstavljeni razvoj, širitev, urbanizacija in posodobljenje stavbnega fonda. Predstavili smo tudi posege rudnika in cementarne v prostor in seveda njihov vpliv na zgoraj navedene elemente. Ta dogajanja lahko spremljamo v štirih časovnih obdobjih; konec 19. stoletja, trideseta in petdeseta leta preteklega stoletja ter podobo zadnjih dvajsetih let.
Panojski sklopi nizajo spremembe po časovnih obdobjih in si sledijo ob toku Trboveljščice, tako da se lahko obiskovalec brez težav sprehodi skozi čas brez večjih veznih besedil.
Obenem pa je ogled namenjen dodatni predstavitvi kraja oziroma možnostim izkoriščanja posameznih področij.

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105