Trbovlje

Etnološka pot

Etnološka pot je pot med rudarskimi kolonijami, ki so posebnost  v srednjeevropskem prostoru in trboveljska značilnost.  Pripoveduje o prepletanju vsakdanjega življenja in dela v nekdanjih rudarskih Trbovljah od cca 1890 naprej.
Bolj zvedavi uberejo pot po daljši različici, dolgi približno 3 km. Začenja se v mestnem središču v koloniji Njiva, kjer sta muzejsko urejeni rudarski stanovanji iz dvajsetih in iz šestdesetih let 20. stoletja. Ambientalni postavitvi odstirata pogled v življenje rudarskih družin. Po ogledu stanovanj pa se iz 'firbčne sosede' spet prelevimo v popotnika.  Pot se nadaljuje skozi šest različnih kolonij na vzhodnem (rudarskem) pobočju Trbovelj. Ustavi se pri objektih skupne uporabe, opozori na gravitacijske točke kolonij, korak zadržimo še pred vhodom v jamo in pri šahtu.
Za ljubitelje krajših razdalj je pot speljana po bližnjici, dolgi cca 1,5 km. Obe trasi se končata pri nekdanji rudniški upravi. Postaje na Etnološki poti so označene s 16 informacijskimi tablami.
Pohodnik, ki se želi skozi čas in prostor sprehodi sam,  se lahko v Zasavskem muzeju Trbovlje oskrbi z vodnikom Etnološka pot Trboveljske rudarske kolonije. 

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105